Skip Navigation LinksHome » Activiteit

Vos word wakker

Leeftijd 4 jaar of ouder

Media

Klaarzetten

  • Grote rechthoek maken van 4 bij 6 meter doorsnede.
  • 1 tikker onder een laken (of parachute) en maximaal 4 lopers op tapijttegels als vrijplaatsen (bij meer lopers wachtplekken maken).
  • 1 begeleider die laken wegtrekt.

Opdracht

De lopers sluipen voorzichtig, zo zachtjes mogelijk, naar het laken en roepen; ‘Vos word wakker’. De begeleider trekt dan het laken weg en de tikker probeert de lopers te tikken voordat ze terug zijn op hun tapijttegels. Op de tapijttegels zijn zij vrij.

Variatie 1 (foto 2)
Nadat het laken is weggepakt, pakt de loper op de terugweg nog een pittenzakje (diamant) dat willekeurig in het veld om de heuvel ligt en neemt dit mee.

Variatie 2 (foto 3)
De lopers die af zijn zitten op een eiland van tapijttegels en kunnen met handjeklap snel bevrijd worden en snel weer teruglopen (nadat laken is weggetrokken).

Regels

  • Na 2 keer schuiven alle kinderen een tegeltje op en wordt het voorste kind de tikker en de tikker sluit achteraan aan op het laatste tegeltje (bij meer kinderen wordt de tikker eerst wachter).
  • Na een aantal beurten kan ook een kind het laken wegtrekken in plaats van de begeleider.

Tips

  Wat zie je? Wat doe je
Loopt 't De kinderen roepen te snel ‘Vos word wakker’ of steeds hetzelfde kind maakt de vos wakker. Alleen het kind op de eerste tapijttegel mag de vos wakker maken (kind krijgt lintje om) of de vos moet aangeraakt worden.
Niets veranderen als alle kinderen het prima vinden.
Lukt 't De vos tikt geen kinderen. De vos moet al onder het kleed in de starthouding zitten of de begeleider legt de tegeltjes dichterbij.
Een loper wordt steeds getikt. Samen lopen met het kind of een extra vrijplaats in het veld leggen.
Leeft 't Kinderen vinden het saai. Spelen met diamant pakken.
Spelen met bevrijdingseiland, waarbij kinderen bevrijd kunnen worden.
Later De activiteit Boefje is een vervolg op deze activiteit.